Sayalonga het witte dorp van de Nisperos

Gepubliceerd door Steven Loquet op

Sayalonga

Sayalonga is een dorp gelegen in de Axarquía streek met veel historie uit de tijd dat de Moren Andalusië veroverden. Er zijn vele monumenten te bezichtigen en ook is er een Moors Museum, Meseo Morisco. Ook heeft Sayalonga het enige ronde kerkhof van Spanje. Als je hier een bezoek brengt, geniet dan ook meteen van het uitzichtpunt. Mirador del Cementerio waar vandaan je een spectaculair uitzicht hebt over de bergen en dalen. Sayalonga betekent: “lange rok” en waarschijnlijk zo genoemd omdat het dorp zeer wijduit loopt. De witte huizen en hun rode daken geven een fel contrast met het landschap van olijfbomen en amandelbomen, die de rand van het centrum domineren. Het witte dorp telt1300 inwoners en ontelbare witte huisjes versiert met bloemen en planten. De smalle steegjes, trappen en pleintjes met hun schoonheid, eenvoud en elegantie zorgen ervoor dat iedere bezoeker onder de indruk raakt.

Nispero

Sinds de jaren tachtig is dit witte dorpje uitgegroeid tot het ‘Paraíso del Níspero’ in de Axarquia-regio. Het vruchtje voelt zich prima thuis in het microklimaat van dit gebied, dat gelegen is tussen de Middellandse Zee en de Sierra de Almijara, en dat verklaart de hoge kwaliteit. Tegenwoordig is Sayalonga (500 ton per oogst) met afstand de grootste teler in de provincie Málaga. Het belangrijkste feest vindt plaats op de eerste zondag in mei: “Día de Nispero”. De nispero, ook wel loquat genoemd, een tropische vrucht van de mispelboom, die in de lente wordt geoogst. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en werd in de 18e eeuw naar Europa gebracht als sierboom. De mispel, oftewel “nispero”, is een vrucht met een dunne geel-oranje schil, ovaal en heel zoet als ze rijp zijn. De vrucht wordt aanbevolen voor diabetes en bij overgewicht vanwege het hoge gehalte aan water en vezels. Hij is rijk aan suiker maar calorie-arm. Net als andere vruchten is ook deze rijk aan antioxidanten. Wanneer de oogst wordt binnengehaald wordt dit met een groots opgezet feest gevierd, met zang en dans. Jaarlijks wordt dit feest bezocht door zo’n 7000 bezoekers en er worden wel 1000 kg nisperos uitgedeeld om te proeven.

Accomodaties

Voor accomodaties kunt u onze lijst met B&B’s raadplegen Of Huur onze eigen vakantievilla met privézwembad voor max 6 personen, centraal gelegen bij de witte dorpen 

Huurwagen om naar Sayalonga te rijden

Avontuurlijke wandelroutes in de omgeving van Malaga kan je uiteraard best bereiken met een huurwagen. We raden aan om auto te huren in of aan de luchthaven van Málaga. Huur een auto bij SunnyCars, zonder zorgen !

Heel waarschijnlijk ook interessant voor jou ?

Ontdek de andere witte dorpen:
 1. Algarrobo
 2. Canillas de Aceituno
 3. Canillas de Albaida
 4. Comares
 5. Cómpeta
 6. Frigiliana
 7. Mijas pueblo
 8. Nerja
 9. Salares
 10. Sedella
 11. Torrox pueblo

Extra foto’s Sayalonga

Ligging Sayalonga

Categorieën: Witte dorpen

Wat jij nog niet wist over Malaga …
Méér dan 7 gouden tips.
GRATIS Ebook !
+2500 Malaga fans hebben de Ebook al …


Jouw E-mail adres is in goede handen, ook wij houden niet van spam. Privacybeleid