Mijas het bekendste witte dorp van de provincie Málaga

Gepubliceerd door Karin Van Damme op

Mijas Pueblo

Mijas Pueblo is waarschijnlijk het bekendste witte dorp van alle “Pueblo Blanco” dat de provincie Málaga rijk is. Het charmante witte dorp Mijas ligt op 425m hoogte en is een typisch Andalusisch dorp. De vele smalle straatjes met blauwe bloempotten en mooie pleintjes geflankeerd door de typische witte huisjes nodigen uit om op verkenning te gaan in Mijas. Iedereen wil deze witte parel op de hellingen van de Sierra Blanca wel eens gezien hebben. In 1969 werd Mijas Pueblo van historisch en artistiek belang verklaard. Via de kronkelende weg die naar het idyllische dorp leidt heb je al een prachtige indruk op de omgeving van Mijas. In het hoogseizoen is het een heel druk bezocht dorp. Plan dus je bezoek zeker niet te laat op de dag want de parkeergelegenheden zijn beperkt. De grote parking die het dorp Mijas rijk is staat bij het binnenrijden al heel goed aangeduid. Voor slechts € 1 per dag kun je hier gemakkelijk je auto kwijt. Dit bespaart je veel parkeerstress. Het centrum is praktisch helemaal auto vrij.

Ezel taxi’s versus elektrische Tuk-Tuk

Mijas is uiteraard gekend voor zijn ezel taxi’s. Als je uit de ondergrondse parking komt zie je ze al staan. Velen hebben hier een verdeelde mening over. Wij zitten liever voor de foto even op het stenen standbeeld bij de dienst voor toerisme. Er bestaan andere mogelijkheden genoeg om het witte dorp Mijas te verkennen. Sinds 2015 rijden er elektrische Tuk-Tuk’s waarmee je het dorp kan verkennen. Er zijn verschillende routes: de Ruta Básica die ongeveer 20 minuten duurt (4,50€/p), de Ruta Recomendada van 35 minuten (5,50€/p) en de volledige toer van 45 minuten (6€/p) die toepasselijk de Ruta Completa noemt. Tijdens de rit krijg je een tablet ter beschikking waarop je informatie kunt volgen over de interessantste bezienswaardigheden in 8 verschillende talen.

Virgen de La Peña

Aan de Paseo “El Compas” in Mijas is een schrijn uit rotsen opgetrokken uit de 17E. Hier bevindt zich het beeld van de Virgen de la Peña. Zij is de beschermheilige van Mijas. Volgens gezegden zou het beeld in 1586 ontdekt zijn door twee kinderen in de muren van het oude fort. Daar werd het verborgen gehouden om te voorkomen dat het acht eeuwen eerder in de handen van de Moren viel. Voor de rots en het kerkje heb je een schaduwrijk parkje met fonteintje waar je even tot rust kan komen. Van hier heb je een prachtig zicht op de omgeving van Mijas.

De Korenmolen

In een huisje onderaan de rots van “El Compas” werd een oude korenmolen gereconstrueerd. Het bootst het originele mechanisme na van de korenmolens uit de tijd aangedreven door waterdruk. De machines zijn allemaal originele stukken uit vervlogen tijd. De toegang is gratis en het is open van woensdag tot zondag. Van 10u tot 14u en 16u tot 18u.  

Het “Carromato de Max” miniatuur museum

Mocht je denken dat je alles al gezien hebt dan zal je versteld staan van wat er in het miniatuur museum te vinden is. Je vindt er bekende kunstwerken geschilderd op rijstkorrels, spelden, tandenstokers, je kunt het zo gek niet bedenken. Het museum bevindt zich in een soort wagon en indien je eerst rijdt met de Tuk-Tuk is de inkomprijs slechts 1,5€/p anders is het 3€/p. De opbrengst is ten voordele van invaliden.

Botanische tuin

Aan de rand van Mijas heb je de botanische tuin bij La Muralla, de versterkte muur en overblijfselen van het oude fort. Je kan er heerlijk wandelen in een schaduwrijke omgeving en hebt er trouwens een spectaculair uitzicht over de kust. Bij helder weer kun je de Straat van Gibraltar en de kust van Afrika zien. Er is eveneens een kloof waar je vaak rotsklimmers kunt zien. Misschien iets voor de waaghalzen onder ons? Vanop de robuuste uitkijktoren van het oude fort bij de botanische tuin, heb je een prachtig zicht op het witte dorp en de omgeving. De uitkijktoren werd destijds gebouwd omdat men zo van ver de piraten zag afkomen.

Plaza de la Constitucion

Plaza de la Constitucion is een heel gezellig plein opgefleurd met een fontein in het onderste gedeelte van het historisch centrum. De fontein op het plein werd gemaakt met de stenen meegesleurd door een natuurramp die Mijas teisterde in 1884. Rond het plein zijn heel wat gezellige winkeltjes en restaurants met terrasjes. Via een trap kun je hogerop naar nog meer leuke winkels en restaurants op verkenning. Hier heb je trouwens een mooi zicht op de gezellige drukte van het plein.

Plaza de Toros in Mijas

De arena in het historisch centrum van Mijas is zowel een show arena als een museum. Het werd in 1900 gebouwd en is uitzonderlijk ovaal en niet rond zoals de meeste arena’s. In het museum wordt een collectie prachtige kledij van Matadores tentoongesteld en affiches van stierengevechten. Vanuit de ring heb je een prachtig zicht op de kust. Iedere zondag worden hier nog steeds shows georganiseerd, stierengevechten en flamenco optredens. Belangrijke opmerking: de shows worden opgevoerd SIN PICADORES wat wil zeggen dat de stieren niet worden met speren verwond of gedood! Meestal worden de shows vergezeld van flamenco en spektakel met paard en ruiter. Het kan een 2-tal uur duren en de toegangsprijs hangt af van waar je wil zitten. Zitjes in de zon zijn over het algemeen goedkoper dan die in de schaduw. Tickets zijn te koop via je hotel, reisagent of ter plaatse aan de arena. Voor slechts 3€ kun je het museum en de arena bezoeken. Mayan Monkey Mijas zou de kleinste chocoladefabriek ter wereld zijn. Het is gelegen op de Plaza Virgen de la Peña. Er worden workshops georganiseerd voor zowel kinderen als volwassenen waar je zelf je chocoladerepen kan maken. Zo. tem za. 10u30 tot 22u00

Huurwagen om naar Mijas te rijden

Avontuurlijke wandelroutes in de omgeving van Malaga kan je uiteraard best bereiken met een huurwagen. We raden aan om auto te huren in of aan de luchthaven van Málaga. Huur een auto bij SunnyCars, zonder zorgen !

Ligging Mijas

Mijas ligt op 37 km van stad Málaga

Dienst voor Toerisme Mijas

Officina Municipal de Turismo de Mijas Avenida de la Virgen de la Pena 2A 29650 Mijas Ma. tot vr. 9u tot 19u Za.–zo. en feestdagen: 10u tot 14u

Accomodaties in Mijas

Voor accomodaties kunt u onze lijst met B&B’s raadplegen Of Huur onze eigen vakantievilla met privézwembad voor max 6 personen, centraal gelegen bij de witte dorpen 

Heel waarschijnlijk ook interessant voor jou ?

Ontdek de andere witte dorpen:
 1. Algarrobo
 2. Canillas de Aceituno
 3. Canillas de Albaida
 4. Comares
 5. Cómpeta
 6. Frigiliana
 7. Nerja
 8. Salares
 9. Sayalonga
 10. Sedella
 11. Torrox pueblo
                    
Categorieën: Witte dorpen

Wat jij nog niet wist over Malaga …
Méér dan 7 gouden tips.
GRATIS Ebook !
+2500 Malaga fans hebben de Ebook al …


Jouw E-mail adres is in goede handen, ook wij houden niet van spam. Privacybeleid