Frigiliana het charmante witte dorp 

Gepubliceerd door Karin Van Damme op

Frigiliana

Frigiliana is zeker van velen de favoriet van de vele witte dorpjes die Andalusië rijk is. Dit is echt wel geen wonder! Het totaalplaatje klopt gewoon. Het is één van de charmantste dorpjes aan de Costa del Sol op nog geen 50 km van Málaga en 6 km van Nerja. Pueblo blanco Frigiliana bestaat uit 2 delen: het lagere gedeelte is nieuwer, het bovenste “de Murisco Mudéjar” is het oudere gedeelte en prachtig om te bezoeken.

Witgekalkte huisjes

Laat je volledig betoveren door haar doolhof aan autovrije straatjes. De nette witgekalkte pittoreske huisjes contrasteren prachtig met de azuur blauwe hemel. Veel deuren zijn geverfd in pastelkleuren waardoor je je soms in Ibiza waant. Achter iedere hoek schuilt een verrassing in de vorm  van een leuk winkeltje of een adembenemend zicht op de schitterende omgeving. Heel in de verte zie je bij helder weer de zee!

Parking

Als je het nieuwe gedeelte binnenrijdt vind je een grote gemeenschappelijke parkeerplaats bij de ingang van het dorp. Dit is de gemakkelijkste plek om te parkeren. Probeer zeker uit het centrum te blijven met de auto. Je vastrijden in de smalle straatjes is geen aanrader. Boven deze parking is een pleintje met verschillende winkeltjes.

Oude Moorse centrum

Als je verder omhoog gaat via Plaza del Ingenio kom je in het oude Moorse centrum van Frigiliana, meer bekend als de Barribarto. Het is één van de best bewaard gebleven historische centra in de provincie Málaga en werd in 2014 officieel benoemd tot nationaal erfgoed! Hier neem je een stap terug in de tijd. De smalle glooiende straatjes met witgeschilderde huizen doen je alle tijdsbesef verliezen. Al slenterend door de steile steegjes zal je ontdekken waarom dit romantische witte dorp het  “Juweel van Axarquia” wordt genoemd.

Museum

Het eerste Archelogische Museum van Axarquia is hier trouwens gevestigd: Casa del Apero. Hier bevindt zich nu ook de dienst voor toerisme. Het opende in 2009 haar deuren. De rijke historische achtergrond en vondsten van Frigiliana en omgeving worden hier in chronologische volgorde tentoongesteld. Je vindt er stukken van het neolitische tijdperk tot schatten uit het Moorse koninkrijk in de 16de eeuw. Er is ook een zaal met hedendaagse kunst en een tijdelijke expositie In het oude gedeelte van het dorp kun je de route van de keramiekplaten volgen. Dit zijn 12 keramiekplaten die het verhaal vertellen van de Moorse opstand en de gevechten in het gebied.

Sfeer

De aparte sfeer die Frigiliana eigen is heeft ook over de jaren heen heel wat kunstenaars en fotografen aangetrokken: ArneHaugen Sörensen, Klaus Hinkel, Penelope Wurr en Miro Slavin geven er regelmatig tentoonstellingen in de Casa del Apero.

Lunch

Al klimmend door de smal geplaveide straatjes zal je heel wat leuke adresjes ontdekken om te lunchen of tapas te eten. Door het hoogteverschil bieden heel wat restaurants een adembenemend zicht op de omgeving. Wees zeker niet bang om de vele leuke straatjes in en uit te wandelen. Telkens weer zul je versteld staan van de gezellige hoekjes, leuke winkeltjes en toffe tapas bars. Verdwalen kun je er echt niet want telkens kom je op een uitzichtpunt waar je het dorp kunt bewonderen en je oriënteren.

Hermitage van Ecce Homo

Deze mooie witte kerk is het startpunt van de vele kleurrijke religieuze festiviteiten en processies in Frigiliana. Het staat bekend als de kapel van Jezus met doornenkroon. Ecce Homo (= zie de mens) is de Latijnse uitdrukking van Pontius Pilatus over de lijdende Jezus voordat hij werd gekruisigd.

Festival

Pik je graag een festival mee dan moet je zeker de laatste weken van augustus Frigiliana bezoeken. Ieder jaar viert men dan het Festival 3 Culturas Frigiliana. Gedurende 4 dagen vullen de straten van Frigiliana zich dan met een vrolijke dansende en zingende menigte die zich tegoed doet aan de heerlijk hapjes van de Rutas de tapasDe insteek van het festival is om de mensen kennis te laten maken met de 3 culturen die vredig samenleefden in deze regio: de Christelijke, de Moorse en de Sefardische. Je kunt dan via concerten, conferenties, workshops en mooie vuurwerkshows, kennis maken met de eetgewoonten en klederdrachten van toen.

Cultuur

Een opsomming van een aantal historisch culturele aanraders zijn: de oude fontein of Fuente Vieja, de San Antonio kerk, de Real Expósito (= oude silo), El Torreón in de oude Mudéjar wijk bij Calle Real: Het heeft een prachtige patio die je binnengaat via een boog versiert met planten. Ooit deed het dienst als graanschuur.

Markt

De lokale markt in het dorp is op donderdag en zondag. Zeker de moeite als je lokale producten en specialiteiten wil leren kennen.

Botanische tuin

Liefhebbers van groen en inheemse plantensoorten, kunnen hun hart ophalen in de botanische tuin van Santa Fiora. Deze tuin werd in 2010 geopend en ligt langs de promenade die loopt van Avenida Carlos Cano tot het historische centrum van Frigiliana.

Wandelroute

Achter Frigiliana ligt de heuvel “El Fuerte”. Via een wandelroute van een 7-tal km bereik je de top. Van hieruit, op een hoogte van 963 m, heb je een adembenemend zicht op de witte dorpen en het hele kustgebied van Málaga. Als je van stevig wandelen houdt mag je deze trip zeker niet overslaan. Ontdek andere wandelroutes in Andalucía

Natuurgebied

Het mooie witte dorp ligt in het natuurgebied van Sierras Almijara, Tejada en Alhama. Dit park is onlangs toegevoegd aan de lijst van beschermde natuurgebieden waardoor het alle aandacht krijgt dat het verdient. Frigiliana is ook de ideale uitvalsbasis voor heerlijke wandelingen: – Río Higueron is een rustige rivier met leuke plekjes om te picknicken en wandelen Río Chillar in Nerja is met zijn waterpoelen een heerlijke rivier om doorheen te wandelen 

Ligging

Figiliana ligt boven Nerja. Volg de A7/E15 en neem de aflag Nerja/ Frigiliana (afrit 292) Bij de rotonde sla je links af en rechtdoor bij de volgende rotonde. Via de MA-5105 ga je de bergen in en volg je de slingerende weg die je automatische bij Frigiliana brengt.

Dienst voor toerisme Frigiliana

Calle Cuesta del Apero, hetzelfde gebouw als het archeologisch museum Open 16/6 tot  1/7 – maandag tem vrijdag: van 10u00 tot 18u00 – zaterdag van 10u00 tot 14u00 en van 16u00 tot 20u00 – zondag van 10u00 tot 14u00 Open 1/7 tot 15/9 – maandag tem zaterdag: van 10u tot 14u30 en vanaf 17u30 tot 21u00 – zondag van 10u tot 14u30

Accomodaties

Voor accomodaties kunt u onze lijst met B&B’s raadplegen Of Huur onze eigen vakantievilla met privézwembad voor max 6 personen, centraal gelegen bij de witte dorpen 

Huurwagen om naar Frigiliana te rijden

Avontuurlijke wandelroutes in de omgeving van Malaga kan je uiteraard best bereiken met een huurwagen. We raden aan om auto te huren in of aan de luchthaven van Málaga. Huur een auto bij SunnyCars, zonder zorgen !

Heel waarschijnlijk ook interessant voor jou ?

Ontdek de andere witte dorpen:
 1. Algarrobo
 2. Canillas de Aceituno
 3. Canillas de Albaida
 4. Comares
 5. Cómpeta
 6. Mijas pueblo
 7. Nerja
 8. Salares
 9. Sayalonga
 10. Sedalla
 11. Torrox pueblo

Extra foto’s Frigiliana

           
Categorieën: Witte dorpen

Wat jij nog niet wist over Malaga …
Méér dan 7 gouden tips.
GRATIS Ebook !
+2500 Malaga fans hebben de Ebook al …


Jouw E-mail adres is in goede handen, ook wij houden niet van spam. Privacybeleid