3 Koningen Malaga – Los Reyes Magos

Gepubliceerd door Steven Loquet op

3 Koningen of Los Reyes Magos is een essentieel onderdeel van Kerstmis in Malaga. De 3 koningen parade vindt plaats in de late middag en avond van 5 januari en is een van de meest magische avonden van het jaar voor zowel kinderen als volwassenen. Het is ook een passend einde van het feestseizoen en komt met een extra bonus – de volgende dag is een feestdag!

De traditie

De Kerstman (Santa Claus) heeft de laatste 20 jaar geleidelijk aan naam gemaakt in Spanje. Maar de traditionele en meest geliefde cadeautjesdragers voor Spaanse kinderen zijn de Drie Koningen.

Gaspar, Balthasar en Melchior, wier namen een essentieel onderdeel vormen van elke Spaanse kindertijd, bezoeken elk huis op de kamelen en laten cadeautjes achter in de nacht van 5 januari. Kinderen laten in afwachting daarvan hun schoenen achter, evenals turron en kerstlekkernijen voor de koningen en suikerklontjes voor de kamelen.

Ter voorbereiding op hun komst viert elk dorp, elke stad en elke plaats in Spanje een optocht en Malaga is daarop geen uitzondering.

De parade

Het is een van de grootste evenementen in Malaga van het jaar en het stadscentrum zit vol met families die allemaal graag een glimp willen opvangen van de Drie Koningen. De parade heeft de vorm van een optocht met versierde praalwagens en artiesten die hen begeleiden. Elke koning rijdt op een aparte wagen, zittend op een hoge troon en omringd door zijn hovelingen.

De Drie Koningen Parade in Malaga heeft ongeveer 14 praalwagens waaronder de 3 Koninklijke. De anderen hebben cartoon- of traditionele thema’s en er is veel muziek, waaronder Spaanse kerstliederen.

Naast de spanning om de koningen te zien, zijn de kinderen (en hun ouders) er ook voor het snoepgoed. Alle deelnemers aan de optocht overladen de toeschouwers met snoepjes (de glutenvrije snoepjes komen in een lichtblauwe wikkel) en duizenden daarvan. Elk jaar ligt er zo’n 12.000 kilo (4 miljoen snoepjes) voor het grijpen, zodat iedereen met een flinke voorraad naar huis gaat.

3 Koningen parade route

De optocht begint altijd bij het stadhuis, waar de burgemeester de koninklijke bezoekers ontvangt. Daarna loopt de parade (heel langzaam) over de Paseo del Parque het stadscentrum in. De exacte route verschilt van jaar tot jaar. In 2023 loopt de route langs Avda de Cervantes, Plaza General Torrijos, Paseo del Parque, Plaza de la Marina, Alameda Principal, Puente de Tetuán, Calle Nazareno del Paso, Calle Hilera, Puente de la Esperanza, Calle Prim, Calle Atarazanas, Calle Puerta del Mar, Alameda Principal, Plaza de la Marina en eindigt op Cortina del Muelle. Vanaf hier lopen de koningen door de Calle Alcazabilla naar de voorgevel van de kathedraal, waar ze een offer brengen aan de Geboorte. 

3 Koningen cake “roscón”

Er zijn veel tradities die horen bij de Drie Koningen en een van de lekkerste is de roscón. Deze ronde taart is gemaakt van zoet deeg en is bedekt met suiker en gekonfijte vruchten. Je kunt hem kopen gevuld met room, banketbakkersvla, chocolade… Je eet hem op de ochtend van 6 januari met warme chocolademelk als ontbijt.

De roscón is voorzien van een gouden kroon voor degene die de prijs krijgt die erin zit. Verwacht geen spannende prijzen – het zijn meestal plastic ornamenten, maar je mag wel de kroon dragen en koning zijn voor die dag. In de taart zit ook een tuinboon – als je die in je plak krijgt, betaal je voor de taart.

Praktisch parking

Check onze tips voor parkings in stad Malaga

Wat jij nog niet wist over Malaga …
Méér dan 7 gouden tips.
GRATIS Ebook !
+2500 Malaga fans hebben de Ebook al …


Jouw E-mail adres is in goede handen, ook wij houden niet van spam. Privacybeleid