Restaurant Vino Mio interview met Helene Mostertman

Gepubliceerd door Steven Loquet op

Helene Mostertman interview

Interview met Helene Mostertman van Restaurant Vino Mio in onze reeks interviews met Belgische en Nederlandse Malagueños.

We zijn uitgenodigd door Hélène voor een diner in haar schitterend restaurant Vino Mio op het plein van Teatro Cervantes. Tijdens het diner buiten op het grote terras komt Helene bij ons aan tafel zitten om ons persoonlijk te antwoorden op al onze vragen. Wat een eer om deze ondernemende Nederlandse dame persoonlijk te ontmoeten en te mogen interviewen. Na 9 jaar van werken en reizen op zoek naar de ideale plek om haar restaurant te openen, slaagde zij hierin in hartje Málaga. Helene heeft een dochter van 13 jaar, Joëlle Duran.

helene mostertman vino mio restaurant

We hadden al meermaals gegeten in het culinair restaurant Vino Mio, waarbij er een flamenco show is tijdens het avondeten. Een 3-koppig flamenco gezelschap brengt heel wat sfeer in het restaurant binnen. Super leuke ambiance waarbij een deel van de restaurantbezoekers kan deelnemen en eventueel zelf een flamenco pasje mee kan dansen.

1. Hoe ben je terecht gekomen in Málaga?

Op heel jonge leeftijd was mijn wens al ooit mijn eigen restaurant te hebben. Op mijn achttiende verhuisden mijn ouders naar Curaçao maar ik besIoot in Nederland te blijven om de Middelbare Hotelschool te gaan volgen in Amsterdam.

In die tijd ontmoette ik Marco Heerschop die dezelfde passie deelde en groeide het idee om samen in de verre toekomst een restaurant te gaan openen. De tussenliggende jaren zouden we gebruiken ter voorbereiding. Marco werkte in die tijd op cruiseschepen en in verschillende landen voordat hij in het jaar 2000 in Málaga terecht kwam.

Curacao

Zelf heb ik in verschillende landen gewoond en gewerkt om vooral de talen te leren en ideeën op te doen. Op Curacao heb ik één van mijn stages gelopen in restaurant ‘The Wine Cellar’ en tevens heb ik in de Caribbean op een cruiseschip gewerkt. Een fantastische ervaring!

Plymouth

Plymouth was de volgende bestemming. Daar had ik maar liefst drie banen tegelijkertijd. Ideaal om mijn Engels bij te schaven. Ik deed de catering in Theatre Royal, werkte bij een lunchbar en ‘s avonds bestierde ik mijn eigen barretje in het Continental hotel.

De Panne

Onderweg naar Frankrijk besloot ik een tijdje in de Panne, een dorp aan de Franse grens met België te gaan werken om mijn frans op peil te brengen en ging daar aan de slag als manager in een hotel en startte hier een restaurant op.

Fréjus

Uiteindelijk werden het drie volle jaren en wat heb ik hier veel van geleerd. Vanaf daar reisde ik naar Zuid Frankrijk waar ik in het haventje van Frejús een baan vond in een gezellig tipisch frans restaurantje.

Málaga

In februari 2001 meldde Marco dat hij de ideale plek voor ons restaurant gevonden had. Málaga zou het gaan worden! Ons concept van de creatieve keuken was hier nog onbekend.
Ik herinner me de eerste keer dat ik in Malaga aankwam nog als de dag van gisteren. Het was in februari, 21 graden, onbewolkt en zonnig …
¡Qué alegría!

Spaans

Op slag voelde ik mij thuis in deze compacte, Zuid Spaanse stad, waar voor ieder wat wils is. Ik had de eerste beginselen van het Spaans reeds geleerd op de hotelschool waardoor ik gelukkig alvast een basis had.

Salsa bar

Tijdens het zoeken naar de perfecte locatie, werkte ik ondertussen in een salsa bar en kreeg het Spaans al snel onder de knie.

 

2. Welke business doe je in Málaga ?

We gingen op zoek naar een geschikt pand en deze vonden we aan de ‘Calle Alamos’ waar nu ‘Méson Cervantes’ zich bevindt. Het was een oud pand, gedeeltelijk nog woonhuis, dat volledig omgebouwd moest worden.

Restaurant Vino Mio

Veel werk aan de winkel dus maar Marco was handig én creatief. Restaurant ‘Vino Mio’ werd geboren in 2003 en ons gedroomde restaurant draaide vanaf dag één als een tierelier.
Apart van de creatieve keuken onderscheidden wij ons vooral door het creëren van een gezellige sfeer en een bijzondere presentatie van onze gerechten.

Kunst

Mede dankzij de maandelijkse kunstexposities stond ‘Vino Mio’ al snel in de picture. onze gasten waren voornamelijk Malagueños en waren super enthousiast over de, voor hen, zeer originele formule. Mensen stonden letterlijk in de rij om te komen eten en ondertussen vermaakten wij onze wachtende gasten alvast met een drankje en een hapje terwijl ze op hun tafel wachtten.

Flamenco

Om nog iets extra’s te kunnen toevoegen, begon ik niet veel later met het organiseren van live muziek. Flamenco bleek hier het populairst te zijn en al snel hadden we iedere avond een live flamenco show in huis en dit is nu, zestien jaar later, nog steeds een groot succes.

Drie jaar later besloot Marco verder te reizen, op zoek naar nieuwe uitdagingen buiten Spanje. Ik kon hem uitkopen en ging vervolgens zélf verder in mijn geliefde Malaga.

2de restaurant

Niet eens zoveel later, kwam er een pand naast het stedelijk theater vrij en ik besloot hier een tweede restaurant te openen. Helaas kwam een paar maanden later het theater in de steigers te staan en het plein zag er opeens alles behalve gezellig uit.
Het trok bovendien de nodige zwervers aan en even leek het niet meer mee te zitten, maar, zoals altijd…… na regen komt zonneschijn.

Teatro Cervantes

Na een verbouwing van een half jaar op de ‘Plaza Jerónimo Cuervo’, werd het uiteindelijk een fantastisch plein en kreeg het stedelijk theater volop allure.
Hier had het restaurant profijt van. Het terras van ‘Vino Mio’ op deze nieuwe ‘hotspot’ in hartje Malaga keek er pal op uit. Iets mooiers kan je je toch niet wensen?

Het bleek echter na verloop van tijd toch vrij zwaar om twee restaurants uit te baten. Ik had, zoals bijna iedere horeca uitbater, te kampen met de nodige personeelsproblemen en besloot daarom me slechts op één restaurant te focussen.

Je kan maar beter één ding heel erg goed doen, nietwaar? Twee jaar later was het zover en kon ik mijn volle aandacht gaan richten op mijn ‘Vino Mio’ op de Plaza Jerónimo Cuervo, in het hart van het historisch centrum.

Positieve energie personeel

Ik vind het heel belangrijk dat ons team van achttien mensen met plezier hun werk kan doen. Onze gasten merken dit. Ze voelen de positieve energie van ‘Vino Mio’en daar ben ik dan ook heel erg trots op.

Wijnproeverij

Verder ben ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen in, en rondom het restaurant. Op dit moment is dat de ‘High Wine’, een nieuw concept hier in Málaga. Zie het maar als een soort van wijnproeverij.

Een minicursus wijnproeven met uitleg, drie glazen wijn en begeleid door Spaanse tapas.
Zo heb je voor twintig euro een superleuk alternatief voor een lunch en indien gewenst kan dit ook in de namiddag plaatsvinden.

Benefiet Heal the World

In april van dit jaar hebben we het benefiet project ‘Heal the World’ opgezet . Iedere maand is er een nieuw goed doel die we graag steunen.
Vanaf januari 2020 wordt dit een collectief project van vijfentwintig lokale bedrijven, in samenwerking met de gemeente Málaga, die erg enthousiast is over ons initiatief..
Ik vind het heel fijn dat ik op deze manier, met behulp van de door mij in de loop der jaren opgedane contacten, in staat ben om hulpbehoevenden direct of indirect te kunnen helpen.

Appartementen verhuur

Eén van mijn andere activiteiten is: zorg dragen voor de verhuur van acht appartementen in het centrum van Málaga. Het schitterende appartementen-complex bevindt zich vlak achter het ‘Carmen Thyssen museum’.

Vakantiewoning

Tevens verhuur ik een prachtige vakantiewoning voor max. 12 personen in Valle Niza. (aan de kust, ten oosten van Málaga stad)
Beiden beschikken over een prachtig dakterras.

 

3. Wat vind je beter aan wonen in omgeving Málaga in vergelijking met Nederland en wat mis je ?

Klimaat

Het is heerlijk om in Málaga te kunnen wonen. Het klimaat is ongekend zonnig en de inwoners zijn geweldig. En verder: Life’s what you make it!

Hardlopen

Ik ben gek op hardlopen waarbij mooi weer altijd welkom is en ik kan hier m’n hart ophalen. In Malaga kan ik eindeloos trainen want ik doe ook aan internationale lopen mee.
In Nederland deed ik, begin dit jaar de halve marathon van Egmond en de ‘Dam tot Dam’ heb ik ook meerdere keren gelopen. Wat minder qua weer maar toch heel erg de moeite waard.

Lange mannen

Wat ik hier mis? Lange mannen haha..! De Spanjaarden zijn allemaal zo klein!

 

4. Welke hotspots of bezienswaardigheden behoren tot jouw favorieten en waarom ?

Glasmuseum

Het Glasmuseum is echt een bezienswaardigheid. Een gerestaureerd 18e-eeuws herenhuis is omgebouwd tot een ongekend interessant glas- en kristal-museum. De eigenaar, Gonzalez, geeft meestal zelf de rondleiding. Echt de moeite waard.

Montes de Málaga

In de bergen van de ‘Montes de Málaga’ is het ontspannen vertoeven. Wandelen, relaxen of rennen. Heerlijk genieten van de natuur en de rust en toch bijna om de hoek van het bruisende Málaga.

Rooftop AC Marriott

Verder kan je me soms ook soms terugvinden op de rooftop-bar op de vijftiende verdieping van het hotel ‘AC Marriott’. Het uitzicht op de stad Málaga is er werkelijk fantastisch en daar voel ik me trots dat ik een deel mag uitmaken van deze verrukkelijke stad.

 

5. Naar welke tapasbars ga je het meest?

Casa Lola

Casa Lola is een toppertje voor Spaanse tapas. Er heerst enorm veel sfeer. Met de opening van hun tweede locatie vorig jaar, heb je nu meer kans om tapas te kunnen eten in deze populaire tapasbar.

Cortijo de Pepe

Vaak is het wel even wachten in de rij voor een tafeltje maar het is beslist de moeite waard.
Een andere favoriete tapasbar is voor mij ‘Cortijo de Pepe’. Deze oude ‘Cortijo’ straalt veel authenticiteit uit. Heerlijk Zuid Spaans. Je kunt er lekkere, traditionele Spaanse tapas eten aan de bar, pal tussen alle Malagueños.

Restaurant Meson Mariano

Restaurant Méson Mariano in Calle Granados is en blijft voor mij ook een echte aanrader. De service is bijzonder vriendelijk en je wordt ontvangen alsof je familie bent.
Hun specialiteit is het serveren van typische streekgerechten. Wel bijtijds reserveren want het zit altijd vol!

 

Bedankt Helene

Helene, heel erg bedankt voor dit openhartig interview. We onthouden vooral het zeer grote ondernemerschap in jou en de passie waarmee je alles doet en vooral altijd met de glimlach.

Veel succes nog verder met restaurant Vino Mio en de andere projecten.
En uiteraard ook nog veel geluk in je privé leven.
Hasta luego.

 

Lees ook onze beleving in het restaurant Vino Mio op Malaga4you

 

vino mio restaurant interieur

Website Vino Mio

http://www.restaurantevinomio.es/nl/

 

Ligging Vino Mio

Categorieën: Interviews

Wat jij nog niet wist over Malaga …
Méér dan 7 gouden tips.
GRATIS Ebook !
+2500 Malaga fans hebben de Ebook al …


Jouw E-mail adres is in goede handen, ook wij houden niet van spam. Privacybeleid