Het Alcazaba een architectonisch hoogstandje op de heuvels van Málaga

Gepubliceerd door Karin Van Damme op

Alcazaba

Málaga heeft een heel rijke geschiedenis. De Feniciërs vestigden er zich in de 7e Eeuw v Chr. Gevolgd door de Romeinen. Vanaf 711 waren de Moren alomtegenwoordig op bijna het hele Iberische Schiereiland. Hun sporen en invloeden kun je op heel wat plaatsen terugvinden onder andere in het Alcazaba.

Moorse invloeden

Wie zich wat wil verdiepen in de geschiedenis van Málaga en geïnteresseerd is in architectuur en Moorse invloeden moet zeker het Alcazaba bezoeken. Het is geen saai bouwwerk met stapels kanonnen, logge muren en poppen met kostuums uit vervlogen tijd. Het Alcazaba biedt je letterlijk en figuurlijk een andere kijk op Málaga omdat het je de liefde toont van de Moren voor schitterende architectonische details en fraaie harmonische binnentuinen.

In de 11e Eeuw startten ze de bouw van het Alcazaba met  dubbele omwalling zodat het de eventuele aanvallers extra moeilijk maakte.
Alcazaba is afkomstig van het Arabische “al-qasbah” wat “citadel” wil zeggen. Het verrees naast het Romeinse theater waar je nu ook de ingang tot dit prachtige bouwwerk vindt. Destijds schoot er van het Romeinse theater niet veel over want een aantal onderdelen werden gebruikt voor de bouw van het Alcazaba. Als je door de tweede poort, de Puerta de las Columnas, passeert moet je eens letten op de Romeinse zuilen die de hoefzijzerige boog stutten!

3 poorten

Er zijn 3 poorten die je uitnodigen het Alcazaba te betreden en je nieuwsgierigheid doen stijgen naar wat er na de volgende muur volgt. Aanvallers destijds kregen het echter door deze 3 poorten extra lastig. Als je verder loopt passeer je de Patio de Armas, dit is nu een heel mooie tuin. Hierna volgt de binnenste muur die het hoogste gedeelte van het Alcazaba omringt.

Paleisgebouwen

De eigenlijke paleisgebouwen dateren uit de 11e , 13e en 14e Eeuw en zijn heel mooi gerestaureerd. Zo heb je de Patio de los Naranjas ( van de sinaasappelbomen), de Patio de la Alberca (van het bassin) en de Patio del Aljibe (van de regenput) Alle 3 zijn prachtig, stralen rust uit en wedijveren om aandacht! Er wat ronddwalen is gewoon heerlijk.

Neem gerust wat tijd en neem het pad aan de zuidkant naar de cafetaria. Van hieruit heb je een prachtig zicht over de haven van Málaga.

Na je bezoek aan deze elegante citadel zul je begrijpen waarom het Alcazaba terecht de sobere voorloper van het Alhambra in Granada wordt genoemd.

Ontdek de andere hotspots in de stad Málaga.

Openingsuren

Open 9u tot 20u (18u in de winter)

Tarieven

€2,20 (zo na 14u gratis)
€3,55 (combinatie met Gibralfaro)

of boek op voorhand jouw tickets online met begeleiding door een gids 

Praktisch

Ingang naast het Romeinse Theater van hieruit start de wandeling naar boven. Je kunt ook de lift nemen in de Calle Guillén Sotelo achter het stadhuis, dan kom je direct in de centrale patio van het Alcazaba

          

Categorieën: Hotspots

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat jij nog niet wist over Malaga …
Méér dan 7 gouden tips.
GRATIS Ebook !
+2500 Malaga fans hebben de Ebook al …


Jouw E-mail adres is in goede handen, ook wij houden niet van spam. Privacybeleid