fbpx

El Saltillo wandelroute in Canillas de Aceituno

Gepubliceerd door Steven Loquet op

El Saltillo

El Saltillo wandelroute is eigenlijk het meest bekend als het kleine broertje van El Caminito del Rey of de Caminito del Rey van de Axarquia regio. Deze bergwandeling is bijna 9km en start bovenaan het dorp Canillas de Aceituno. Hier loop je op de grens van de provincies Granada en Málaga in het natuurgebied van Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama. La Maroma is de nabijgelegen hoogste berg van de provincie Málaga, iets meer dan 2000 meter hoog.

 

Wandelroute

De wandeling is gratis. Deze wordt ook nergens commercieel gepromoot en is desgevallend ook niet heel gemakkelijk te vinden. Wandelaars met hoogtevrees zullen we moeten ontgoochelen. En ga al zeker niet met kleine kinderen deze wandeling maken want soms is het brokkelig paadje slechts enkele tientallen meters breed. Voor de avonturiers uiteraard voldoende uitdagingen.

Toegang

De start in het dorp is steil omhoog. Dit is in het principe het meest lastige van de wandeling. Eens je start bij het kleine aquaduct is de wandeling eigenlijk vrij vlak.

Je start het best aan het pleintje langs de hoofdweg van het dorp waar restaurant Asador La Maroma is. Vandaar neem je de steile trap naar boven. Je houdt rechts aan en blijf omhoog gaan. Helemaal bovenaan het dorp neem je niet de brede stenen trap, maar ga je rechts het zandpad in voor een paar honderd meter en zie je een betonnen aquaduct. Hier begint de uiteindelijke wandelroute en kan je niet meer verdwalen, want er is slechts 1 pad vanaf dan. In het begin moet je dus op die smalle betonnen muurtjes lopen en springen.

Canillas de Aceituno

Van hieruit heb je een fantastisch zicht op de pueblo blanco Canillas de Aceituno.

Er zijn 2 “saltillos” die je tegenkomt, kortom metalen hangbruggen tegen de rotsen omdat er geen paadje is.

Op het einde van de lineaire wandeling heb je watervalletjes en een kleine oase met helder fris water. Dat is het eindpunt en moet je dezelfde weg terug.

Zoals altijd is dezelfde weg in de omgekeerde richting totaal niet hetzelfde en heb je terug weer andere mooie verzichten. Echt een aanrader.

Sedert 26 oktober 2020 is er een nieuwe hangbrug (1 van de 3 langste hangbruggen in Spanje) van 52 meter lang om de oversteek te maken naar het andere witte dorp Sedella.

Gouden tip: check eventueel op Wikiloc voor de route

Praktisch

– Geen hoogtevrees , geen kleine kinderen
– Vermijd de eventuele drukte in de weekends
– Neem onderweg voldoende drank mee en wat om te eten
– Gewone sportschoenen zijn voldoende op het redelijk vlak grindpad

Accomodaties bij El Saltillo

Vanuit elke B&B in de streek van Málaga is het de moeite om de El Saltillo te wandelen.
Bekijk de lijst met aan te raden B&B’s op onze blog.

 

Ontdek méér avontuurlijke wandelroutes in de streek van Málaga

Ligging

 

           

Categorieën: Wandelroutes

GRATIS E-BOOK
(19 pagina’s PDF)
Boordevol tips & inspiratie over Málaga