fbpx

El Caminito del Rey het Koningspad in Andalucía

Gepubliceerd door Steven Loquet op

El Caminito del Rey

El Caminito del Rey is sinds de heropening op 28 maart 2015 een toeristische en economische trekpleister geworden in de provincie Málaga. Meer dan 300.000 wandelaars per jaar komen naar het Koningspad. Er is een kandidaatschap ingediend voor lid te worden van Werelderfgoed Unesco.

Was levensgevaarlijk wandelpad…

Vroeger was El Caminito del Rey bekend om zijn levensgevaarlijk wandelpad. Het pad werd gebouwd tussen 1901 en 1905. Bedoeling was om materiaal met ezels te vervoeren tussen 2 fabrieken aan beide kanten van de kloof. In 1921 werd het pad vernoemd naar koning Alfons XIII en hij was ook aanwezig toen op de opening en heeft ook het pad bewandeld. Het pad werd snel niet veel meer gebruikt en dus ook min of meer niet meer bewandelbaar.

Nieuw Koningspad

In 1992 is het pad officieel gesloten. Het koningspad op een hoogte van 100 meter boven de rivier El Chorro was afgebrokkeld. Verboden terrein dus. Maar  heel wat avonturiers die toch het wandelpad betraden. Een aantal hebben dan ook daar de dood gevonden. In 2006 is er dan uiteindelijk besloten om een nieuw pad te maken. De werken zijn begonnen pas in 2014 en afgerond in 2015. Het oude pad kan je nog altijd bewonderen want deze ligt een paar meter onder het nieuwe wandelpad.

Praktisch

Vanuit stad Málaga is het ongeveer een uurtje rijden met de auto tot aan de Caminito del Rey. Het is sowieso aan te raden tickets vooraf te bestellen online. Wees er heel snel bij, want de toegang is beperkt en dus op veel data uitverkocht. Er kunnen per dag ongeveer 1000 mensen het koningspad bewandelen, telkens een groep per halfuur.

Toegang

Wij raden aan om de ingang van Caminito del Rey te nemen aan de noordkant. (acceso Norte)


Parking ingang noordkant

Wees heel zeker op tijd om de wandeling op het bestelde tijdslot te doen. Er wordt verwacht dat je 15 minuten voor het bestelde uur aanwezig bent.

Je hebt 2 opties om naar de ingang van Caminito del Rey te wandelen.

1/ Je bereikt de ‘eerste’ ingang als je vanaf de parking 200 meter verder wandelt en aan de rechterkant zie je een donkere tunnel in de rotsen. Daar is het dus nog anderhalve kilometer wandelen naar de echte ingang van het koninsgpad.

2/ Een ‘tweede’ ingang is aan restaurant El Kiosko (400 meter verder dan de parking). Daar moet je door een dennenbos wandelen gedurende 2,7 kilometer tot aan de echte ingang.

Koningspad

Je krijgt een helm die verplicht is om te dragen. Mensen met een oranje helm zijn personeel en kan je ten allen tijde iets aan vragen. Het Koningspad zelf is 3,5 kilometer lang.
Daarna moet je nog een kleine 2 kilometer verder wandelen tot aan het treinstation van El Chorro om de bus te nemen die je terug brengt tot aan de parking van de noordkant waar je bent gestart.

Extra tips

  • Open elke dinsdag tot en met zondag (behalve op 24/12, 25/12, 31/12, 1/1)
  • Openingsuren in de zomer: van 10h tot 17h en in de winter van 10h tot 14h.
  • Enkel doen als je geen hoogtevrees hebt
  • Geen dieren toegelaten
  • Je bent verplicht de witte helm te dragen (incl in toegangsticket)
  • Geen toiletten zijn tijdens de route
  • Kinderen moeten minimaal 8 jaar oud zijn en begeleid door een volwassene
  • Sluiting van Caminito mogelijk indien heel veel wind

 

Tickets

Tickets op de officiële website van Caminito del Rey
Begeleide trips naar Caminito del Rey kan je ook online reserveren

Accomodaties

Vanuit elke B&B in de streek van Málaga is het de moeite om Caminito del Rey te bezoeken. Bekijk de lijst met aan te raden B&B’s op onze blog.

 

Ontdek méér avontuurlijke wandelroutes in de streek van Málaga

 

         

Categorieën: Wandelroutes

GRATIS E-BOOK
(19 pagina’s PDF)
Boordevol tips & inspiratie over Málaga