Jardín Botánico Histórico La Concepción: exotisch groen aan de rand van Málaga

Gepubliceerd door Karin Van Damme op

Vrienden gaven ons de tip om Jardín Botánico in Málaga eens te bezoeken. Zeker een aanrader voor wie houdt van rust en tropische planten en je vindt er verkoeling bij de talrijke waterpartijen en schaduwrijke plekjes tijdens hete dagen.

Praktische info

Toegang tot Jardín Botánico op zondag is gratis vanaf 15u30 tot 19u30 in de zomermaanden. Tijdens de winter is de toegang op zondag gratis van 9u30 tot 16u30. Let wel op maandag is het gesloten!

We waren er niet goed uit hoe er te geraken. Je kunt de fiets nemen. De weg naar de Jardín Botánico verloopt grotendeels via een fietspad, maar op het einde is er wat gedoe met rotondes en viaducten. De hop on hop off bus was ook een optie want deze van de groene lijn stopt bij de tuin zelf. Of zouden we bus 2 nemen? Dan moet je wel nog een 15-tal minuten lopen naar de ingang van Jardín Botánico.

Na ons heerlijk ontbijt bij Recyclo bike café besloten we een taxi te nemen. Die staan netjes te wachten bij Plaza Enrique Garcia Herrera in Pasillo de Sta. Isabel. Op deze manier spaarden we heel wat tijd uit met zicht op de andere plannen voor die dag. De taxi kostte ons slechts €8.

De ingang van de tuin Jardín Botánico Histórico La Concepción was alvast een kleurrijke streling voor het oog. Paarse Bougainvillea versierden een groot stuk van de omheining.

jardín botánico ingang
bougainville

Toch misschien eerst een klein beetje geschiedenis meegeven zodat jullie weten hoe de tuin hier ontstaan is

Een beetje geschiedenis

De twee gefortuneerde kooplieden Jorge Loring y Oyarzábal en Amalia Heredia y Livermore trokken halfweg de 19e eeuw op huwelijksreis en bezichtigden heel wat Europese tuinen en parken. Deze maakten zodanig veel indruk op hen dat ze thuis in Málaga een eigen tuin wilden creëren. In het noorden van de stad tegen de heuvels van Montes de Málaga vonden ze de geschikte grond. In 1855 begonnen ze, mits wat hulp van de Franse tuinarchitect Jacinto Chamoussent, met de aanleg van hun eigen landgoed. Dit werd de voorloper van de huidige Jardín Botánico Histórico.

Het landgoed verwierf al snel aanzien, maar dit eerder door de schitterende archeologische collectie die het koppel bijeenbracht. In 1911 verkochten ze de tuin aan een familie uit Bilbao. Deze vergrootten de tuin en lieten er contemporaine beeldhouwkunst plaatsen. Na 1963 verwilderde het landgoed, maar gelukkig greep de gemeente in. Vanaf 1994 ging de gerenoveerde botanische tuin open.

Rondwandelen in Jardín Botánico

Bij de ingang krijg je een goede plattegrond van de tuin, maar wie zich wat wil voorbereiden kan hem ook van tevoren downloaden van de site (www.laconcepcion.malaga.eu). Rechts van de ingang is er een prettige cafetaria met terras voor de dorstigen en hongerigen onder ons. De prijzen voor de salades, broodjes, quiches en taart zijn echt wel schappelijk.

jardín botánico cafetaria

Jardín Botánico is in ieder jaargetijde een lust voor het oog. Zeker als het heet is kun je hier verkoeling zoeken in de schaduw van allerlei soorten bomen. Vergeet echter niet dat de tuin tegen hellingen is aangebouwd en de paden enige inspanning vergen!

jardín botánico meer  jardín botánico vijver

Denk ook niet dat de tuin een klein Versailles is. Ik was een beetje verwonderd dat we op weg naar het bekendste punt van de tuin, namelijk Mirador Histórico, over schamele paden moesten wandelen en het er niet al te verzorgd bij lag. Nu ja we zijn dan ook in Spanje 😉

jardín botánico exotisch

Mirador Jardín Botánico

Onze wandeling in blakende zon werd echter beloond toen we bij de Mirador Histórico stonden. Dit is het paradepaardje van de tuin en biedt een groots uitzicht over de stad. Het Paviljoen leverde een aantal prachtige foto’s op. Dit plekje met weerspiegeling in de vijver is dan ook een must!

jardín botánico mirador
jardín botánico selfie

Van hieruit kun je verschillende wandelingen volgen naar meer dan drieduizend soorten bomen en planten zoals ficussen, magnolia’s, cipressen en er is een prachtige laan met platanen: Paseo de Plátanos.

jardín botánico viewpoint

Bij de middelzwaarste wandeling kwamen we plots in een andere wereld terecht met gigantische palmbomen, kleine watervallen, een vijver met nimf,… Dit meer tropisch gedeelte van Jardín Botánico bracht wel veel schaduw en verkoeling en is zeker de moeite. Het deed de geaccidenteerde paden en paadjes al vlug vergeten.

jardín botánico water

Wat ons opviel is dat er hier ook veel kunstenaars hun artistieke vaardigheden kwamen botvieren. Zowel jong als oud hadden een schilderspalet en –kwasten mee om de vele kleuren te vereeuwigen. Voor de locals was dit blijkbaar een leuke familiebezigheid.

jardín botánico planten

Terug bij de in- of uitgang en rond de historische tuin ligt dan de eigenlijke botanische tuin. Hier zijn afdelingen met orchideeën, waterplanten, cactussen, palmbomen en oude druivenvariëteiten op wetenschappelijke wijze geordend.

jardín botánico wandelpad
jardín botánico pad

Bij de prachtig aangelegde vijvers dicht bij de cafetaria en souvenirwinkel, dachten we even na over op welke manier we terug naar het centrum van Málaga zouden keren. Bus 2 leek ons een ideale oplossing. Het is slechts een kwartiertje wandelen naar de dichtstbijzijnde halte en zo zagen we de streek ook eens op een andere manier.

 

Conclusie

Voor ons was Jardín Botánico een aangename beleving vooral als je meerdere dagen in en rond Málaga verblijft. Je mag rekenen op ongeveer een halve dag om de tuin te bezoeken. Indien je slechts een 3-tal dagen op citytrip bent zouden wij meer opteren voor de vele andere mogelijkheden dichtbij Málaga die je terugvindt op onze blog www.malaga4you.be

 

jardín botánico exotic

Praktisch

per fiets: Vertrek in noordelijke richting via Almeda Principal, rechts is een mooi fietspad dat je kunt volgen. Opgelet het gaat bergop dus versnellingen zijn zeker welkom!

– Bus 2: Vanaf Alameda Principal. Het is ongeveer 15 minuten stappen naar de ingang vanaf de dichtstbijzijnde halte

Hop on hop off: Vanaf het busstation (naast treinstation Maria Zambrano)

 

Adres: Camino del Jardin Botanico 3
Ingang: €5.20 voor volwassenen ; €3.10 onder 16 jaar; studenten en 65+

Openingsuren: Di. tot zo. 9u30 tot 19u30 (1-4 tot 20-9) tot 16:30 (1-10 tot 31-3)

Méér info op de website van Jardín Botánico

Andere hotspots bekijken in stad Málaga : http://www.malaga4you.be/category/hotspots/ 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat jij nog niet wist over Malaga …
Méér dan 7 gouden tips.
GRATIS Ebook !
+2500 Malaga fans hebben de Ebook al …


Jouw E-mail adres is in goede handen, ook wij houden niet van spam. Privacybeleid