Interview met een Nederlandstalige erkende stadsgids in Málaga

Gepubliceerd door Steven Loquet op

Je leest hieronder een heel leuk en interessant interview met Ilse Vanaken, dé Nederlandstalige erkende stadsgids in Málaga. We spraken af op de rooftop van Batik hostal en daarna gingen we  tapas gaan eten in La Lechuga.

Indien interesse voor een culturele en historische stadswandeling van 3 uur of een Street Art toer van 3 uur, stuur een berichtje naar ilse.vanaken@hotmail.com

Nederlandstalige stadsgids in Málaga

stadsgids malaga street art tour

1/ Wat komt er als eerste in je op als je Malaga hoort… ?

Gezelligheid – gemoedelijkheid. Malaga is – ondanks het feit dat het ondertussen de 2de belangrijkste cruisehavenstad van Spanje is – een gezellige stad met een soort dorpsgevoel. Misschien wel een gevoel dat ik kan vergelijken met mijn thuisstad Antwerpen. Een wereldstad in zakformaat. Hier gaan kinderen, jeugd en ouderlingen hand in hand op gelijk welk uur van de dag.

2/ Waarom mag je een toer met een stadsgids niet missen?

Tijdens een privé rondleiding door de stad, de omschrijving zegt het al zelf, ga ik op een persoonlijke manier om met mijn gasten. Geen beknopte weergave van feiten, maar een individuele benadering naar voorkeur van interesse en meer diepgang over bepaalde onderwerpen. Zo staan we bijvoorbeeld niet enkel stil bij het geboortehuis van Picasso. Ik neem  je mee in zijn leven. Waarom maakte hij bepaalde werken? Wie waren zijn liefdes? Was hij als persoon even geniaal dan als kunstenaar?

stadsgids Malaga mercado atarazanas

Ook op gastronomisch vlak, geef ik een blik ” achter de schermen” en leer ik je trukjes om bijvoorbeeld de beste ham te kiezen.

 

3/ Welke groep die jouw stadstoer volgde was het meest memorabel?

Elke groep die ik mee op sleeptouw neem is voor mij een fijne herinnering. Door het feit dat het een beperkt gezelschap is, bouw je tijdens de 3uur durende rondleiding toch een soort van band op.  De kennismaking start meestal formeel met een handje. De toer eindigt vaak met een warm afscheid. Dan weet je dat het goed was.

stadsgids malaga vriendinnen

Eén keer ging ik op stap met een koppel, waarvan de man – een knappe vijftiger – een jaar eerder het ALS verdict had gekregen. Hij zat dus in een rolstoel en ook praten was al moelijker. Na de rondleiding nam hij mijn hand en trok zichzelf recht uit zijn rolstoel om mij te bedanken.  Dat zijn momenten die mij week maken. Mij doen beseffen dat we de gewone dingen in het leven moeten koesteren. Plots kunnen ze niet meer zo vanzelfsprekend zijn.
Een moment dat ik nooit meer vergeet.

 

4/ Waar haal jij jouw voldoening uit?

Zoals ik al eerder aangaf haal ik enorme voldoening door het feit dat je enigszins een band opbouwt met je gasten. Als “citygirl” met een hart voor gstronomie, kunst cultuur, maar vooral voor mensen in het bijzonder, is het een droom om als stadsgids mijn passie te mogen delen.

stadsgids Malaga soho

5/ Eén geheime hotspot?

Er is mij altijd aangeleerd geheimen te bewaren. Laat ons zeggen dat het een uniek plekje is, waar je enkel ´s avonds en ook afhankelijk van hoe de hoed van de eigenaar staat binnen mag.  Overigens enkel voor nostalgische zielen met een voorliefde voor jazz.

 

6/ Hoe kwam je in Málaga terecht?

Net zoals velen op zoek naar een beter klimaat, misschien ook wel een ander levensritme. Al gaande weg leerde ik de Spaanse geschiedenis en cultuur steeds beter kennen en raakte ik meer en meer geboeid door wat dit prachtige land te bieden heeft. Heb al veel gereisd in mijn leven, met zeer verre bestemmingen in mijn paspoort, maar het meest volledige land blijft voor mij Spanje. Prachtige natuur, hippe steden, lieve mensen, een boeiende geschiedenis en een spraakmakende gastronomie.

Ben dan ook enorm trots om als eerste Vlaamse officieel erkende gids Málaga te zijn.

 

Indien interesse voor een culturele en historische stadswandeling van 3 uur of een Street Art toer van 3 uur, stuur een berichtje naar ilse.vanaken@hotmail.com

 

Categorieën: Stadsgids

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat jij nog niet wist over Malaga …
Méér dan 7 gouden tips.
GRATIS Ebook !
+2500 Malaga fans hebben de Ebook al …


Jouw E-mail adres is in goede handen, ook wij houden niet van spam. Privacybeleid